Koliko je važan dobar odnos s Vašim računovođom?

Jedan od segmenata poslovanja koje poduzetnici često nepravedno zanemaruju je računovodstvo pa tako ili nemaju dobar odnos sa računovodstvenim uredom koji prati njihovo poslovanje ili, ono još gore, odluče da će ih u njihovom poslovanju voditi nestručna osoba koja „najmanje naplaćuje“.
U vrijeme kada se porezni propisi često mijenjaju, dobar računovođa će vas obavijestiti o svim promjenama kada se one dogode. Obavezno pročitajte obavijest koju vam pošalje te procjenite koliko zakonske promjene utječu na vaš dugoročni poslovni uspjeh. Ako ne razumijete žargon, sjednite i popijte kavu s vašim računovođom i tražite pojašnjenja. Dobar i čest kontakt je najvažniji.
Početak jednog poduzetničkog projekta često je vrlo izazovan te je ključno da vas od početka prati kvalitetan računovođa. Jednom kada nađete kvalitetan računovodstveni ured, vi se u potpunosti možete usredotočiti na vaše poslovanje, ali to ne znači da možete zanemariti računovodstvo. Ne morate biti stručnjak, no tražite vašeg računovođu da vam objasni osnove kako biste razumjeli izvještaje i znali planirati svoj poslovni rezultat. Nemojte podrazumijevati da će vas računovođa vući za rukav i servirati sve informacije. On je tu da ga vi kontaktirate, sjednete zajedno i proanalizirate poslovanje. Vaš računovođa nema kristalnu kuglu (iako se nekada čini da je tako) i ne zna što vi želite. Lako je proknjižiti dostavljenu dokumentaciju, važno je proanalizirati brojke da u svakom trenutku znate kako poslujete. Važno je dovoljno često sjesti zajedno, razgovarati i analizirati zajedno.
Društvo smo „ispijanja poslovnih kava“. Sjednite i popijte kavu s vašim računovođom, uspješni ljudi ne zanemarju taj dio!

Autor:
Aleksandra Carvalho, prvostupnica ekonomije i ovlašteni računovođa, poduzetnica, vlasnica društva Mereor d.o.o. za računovodstvene i knjigovodstvene poslove, počasna članica Association od Accounting Technitians iz Velike Britanije, članica Međunarodne mreže poslovnih žena i majka aktivnog i veselog petogodišnjeg Luke. Za nju brojevi i papiri nisu tlaka i svako pitanje koje postavite ima odgovor pogotovo kada je u pitanju računovodstvo…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)